Sunday, April 26, 2009

++takoyaki++





Bahan-bahan ( 30 biji (ikut size acuan) )

  • 200 gm tepung tempura
  • 50 gm potato starch
  • 2 biji telur
  • 350 ml susu segar
  • 250ml air
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh serbuk secukup rasa maggi
  • garam (jika perlu ditambah)
  • 2 batang lidi sate
  • Kobis- potong halus
  • carrot - potong halus
  • sotong (rebus dan potong kecil)
  • Bonito flake
  • Mayonis

Cara-cara

  1. Bancuhkan semua bahan kecuali sayuran, sotong, bonito flakes & matonis.
  2. Panaskan acuan dan lenserkan minyak
  3. Takoyaki1
    Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan
  4. Takoyaki2
    Kemudian masukkan udang
  5. Takoyaki3
    Taburkan daun kobis dan carrot
  6. Takoyaki
    Penuhkan acuan dengan adunan tepung dan kalau melimpah pun tak apa.
  7. Takoyaki4
    Gunakan 2 batang lidi dan terbalikkan adunan
  8. Takoyaki5
    Letakkan sedikit butter ke atas takoyaki,sambil terus memusingkannya dengan lidi sate hingga masak sekata dan bulat
  9. Takoyaki6
  10. Takoyaki7
    Letak dalam pinggan dan tuangkan sos,mayonis serta tabur bonito flake ke atasnya.
  11. * Sos nya -> 1/4 cawan kicam manis + 1/4 cawam air dan 1/2 sudu teh wasabe (gaul rata)

0 comments:

Post a Comment