skip to main |
skip to sidebar
Bahan-bahan ( 30 biji (ikut size acuan) )
- 200 gm tepung tempura
- 50 gm potato starch
- 2 biji telur
- 350 ml susu segar
- 250ml air
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh serbuk secukup rasa maggi
- garam (jika perlu ditambah)
- 2 batang lidi sate
- Kobis- potong halus
- carrot - potong halus
- sotong (rebus dan potong kecil)
- Bonito flake
- Mayonis
Cara-cara
- Bancuhkan semua bahan kecuali sayuran, sotong, bonito flakes & matonis.
- Panaskan acuan dan lenserkan minyak
- Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan
- Kemudian masukkan udang
- Taburkan daun kobis dan carrot
- Penuhkan acuan dengan adunan tepung dan kalau melimpah pun tak apa.
- Gunakan 2 batang lidi dan terbalikkan adunan
- Letakkan sedikit butter ke atas takoyaki,sambil terus memusingkannya dengan lidi sate hingga masak sekata dan bulat
-
- Letak dalam pinggan dan tuangkan sos,mayonis serta tabur bonito flake ke atasnya.
- * Sos nya -> 1/4 cawan kicam manis + 1/4 cawam air dan 1/2 sudu teh wasabe (gaul rata)
0 comments:
Post a Comment